Ahad, 2 Oktober 2011

Pelabur akan menjauhi negara yang korup -- Sultan Azlan Shah

Dipetik dari: Investors will shy away from a corrupt country - Azlan Shah
2 Oktober 2011

Sultan Perak Sultan Azlan Shah diberi taklimat tentang video SPRM di bilik menemuduga oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed (3 dari kanan) di Ipoh pada Okt 1, 2011. Turut hadir Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir. BERNAMA

IPOH (Okt. 1, 2011): Kritikan ekonomi berkaitan dengan rasuah boleh mewujudkan persekitaran yang tidak stabil untuk pelaburan dan boleh mengakibatkan penghijrahan pelabur dari negara ini disebabkan oleh ketidakcekapan dalam menyekat aktiviti-aktiviti tersebut, kata Sultan Perak Sultan Azlan Shah.

Kesan kehilangan pelaburan asing dan syarikat-syarikat multi-nasional bermakna kehilangan pekerjaan, modal insan, kehilangan hasil cukai yang sah dan kehilangan aliran modal, semuanya berkaitan dengan pembangunan, kata baginda.

Ahli profesional akan mula mencari pekerjaan di negara-negara lain kerana takut kerjaya dan profesion mereka akan tidak mempunyai masa depan dalam sebuah negara yang tidak berusaha untuk membanteras rasuah.

"Banyak negara telah rugi dan kekal mundur dalam pembangunan disebabkan oleh amalan rasuah yang tidak beretika dan penipuan yang tidak dikawal," kata Sultan Azlan Shah ketika merasmikan kompleks pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) negeri Perak di Meru Raya di sini hari ini.

Rasuah mewujudkan ketidakpastian, ia menghalang pertumbuhan ekonomi dan pembangunan, dan ia membawa kepada pengagihan kekayaan yang tidak adil dan yang tidak saksama.

Kesan ekonomi amalan rasuah seperti nepotisme, makan suap dan penyelewengan boleh membantutkan pertumbuhan ekonomi secara langsung dan tidak langsung melalui kesan buruk ke atas modal insan dan kewangan awam.

Sultan Azlan Shah berkata rakyat perlu membantu usaha-usaha untuk menghapuskan rasuah dan tidak membantu mereka yang terlibat dalam amalan rasuah dalam apa cara sekali pun.

Prinsip-prinsip moral dan agama harus menjadi cara hidup kerana tidak ada budaya atau agama menggalakkan rasuah, kata baginda.

"Amalkan gaya hidup yang baik dan sihat, yang bebas daripada rasuah untuk memastikan semua pendapatan yang diperolehi adalah halal di sisi undang-undang," katanya.

Kompleks pejabat SPRM Perak yang dibina pada kos RM24.7 juta adalah pejabat SPRM pertama yang dilengkapi dengan bilik menemuduga video untuk memastikan ketelusan semasa menjalankan siasatan. - Bernama

.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan