Khamis, 29 September 2016

Sultan Perak mahu pegawai agama menjalankan tugas dengan berhemah

Oleh Manjit Kaur | www.thestar.com.my
Selasa, 27 September 2016 | MYT 12:46 PM

Sultan Nazrin (tengah) menyenak imbas buku Pelan Strategik 2016-2021 semasa majlis pelancaran logo baru Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak dan Pelan Strategik 2016-2021 di Ipoh. Turut hadir ialah Dr Zambry (kiri) dan Dr Wan Mohd Zahid (kanan).

IPOH: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menggesa pegawai-pegawai agama untuk menjalankan tugas mereka secara berhemah.

Beliau berkata tindakan sesetengah pegawai yang lupa budi bahasa, tata tertib dan kesopanan setelah mereka diberi kuasa bukan budaya Islam.

Tambah baginda, tindakan biadap, kasar dan menghina oleh pegawai-pegawai yang boleh menyebabkan orang ramai berasa hina dan rendah tidak seharusnya berlaku.

"Sejarah telah membuktikan bahawa sama ada ia adalah sebuah organisasi, institusi, perniagaan atau sebuah negara, apabila undang-undang dan keadilan diketepikan, ia akan menjejaskan keharmonian dan ketenteraman awam.

"Oleh itu, pegawai-pegawai agama di barisan hadapan, terutama mereka yang terdedah kepada penilaian awam, perlu melaksanakan tugas mereka dengan berhemah," kata baginda ketika berucap pada majlis pelancaran logo dan pelan strategik Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak di sini Selasa lalu.

Sultan Nazrin berkata, adalah penting bagi pegawai agama untuk membimbing manusia ke jalan yang benar, memberi nasihat yang betul kepada orang-orang yang zalim, dan memberikan kaunseling.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan