Isnin, 4 Julai 2016

Ahmad Husni Hanadzlah mengumumkan peletakan jawatan

Jun 27, 2016
Dari  freemalaysiatoday.com and nst.com.my.

Dato 'Seri Ahmad Husni Hanadzlah

Ahmad Husni Hanadzlah telah mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Menteri Kewangan Kedua berikutan rombakan Kabinet hari ini oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ahli Parlimen Tambun hari ini mengumumkan peletakan semua jawatan, termasuk Bendahari Umno, Bendahari Agung BN, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, Timbalan Pengerusi BN Perak dan Ketua Umno Tambun.

Timbalan Menteri Kewangan, Johari Abdul Ghani telah dinamakan sebagai Menteri Kewangan Kedua berikutan peletakan jawatan Ahmad Husni.

Ahmad Husni mula memasuki sektor kerajaan pada tahun 1984 sebagai Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Perak. Beliau kemudiannya menjadi Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri dan Timbalan Menteri Kewangan sebelum menjadi menteri.


Husni Hanadzlah: Mengapa saya meletak jawatan sebagai menteri
OLEH ARNAZ M. KHAIRUL - 3 JULAI 2016
KUALA LUMPUR: Banyak telah diperkatakan berikutan keputusan Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah untuk meletakkan jawatan sebagai Menteri Kewangan Kedua bulan lepas.

Husni kekal tenang sejak keputusannya pada 27 Jun, tetapi dalam temu bual dengan Berita Harian Ahad hari ini, ahli Tambun di Parlimen mendedahkan sebab beliau meletakkan jawatan menteri dan semua jawatan dalam parti.

Kehidupan, katanya, melalui tiga fasa: pendidikan, persekitaran kerja dan umur matang. "Saya klasifikasikan fasa ketiga sebagai fasa kematangan. Kita tidak lagi bekerja. Kita memberi tumpuan masa kita pada amal dan perkongsian pengetahuan dengan mereka yang berada dalam Fasa Satu dan Fasa Dua dalam kehidupan mereka, untuk mengukuhkan keupayaan generasi itu.

"Dalam hati saya, saya sentiasa bertanya bila saya akan melangkah ke fasa ketiga kehidupan. Kita kini dalam era yang sangat berdaya saing, yang lebih kompleks ... persekitaran ini memerlukan cara 'Pavlovian' pemikiran.

"Mentaliti 'Pavlovian' memerlukan individu untuk memahami perubahan dan menyesuaikan diri dengan perubahan pantas. Saya merasakan bahawa hayat kerja kini lebih sesuai dengan generasi yang lebih muda daripada diri saya sendiri.

"Sejak beberapa tahun sebelumnya, saya telah menimbang berpindah ke Fasa Tiga. Dengan usia saya yang lepas 60, adakah bijak bagi saya untuk terus berkhidmat?" Husni berkata kerja-kerja yang diperlukan sebagai Menteri Kewangan Kedua adalah rumit, yang melibatkan antara lain pengurusan dasar fiskal, bajet, memantau kedudukan kewangan, hutang negara, tender, 1Malaysia Development Bhd, pengkorporatan syarikat-syarikat Kementerian Kewangan Inc, pemantauan pasaran kewangan dan modal, dan menentukan harga bahan api, "dan juga menghadapi pelbagai isu-isu persepsi".

"Namun begitu, saya meneruskan perkhidmatan saya untuk membantu Perdana Menteri, kerajaan dan negara dalam menghadapi ketidaktentuan ekonomi global," katanya. Husni berkata, beliau membuat keputusan untuk tidak bertanding dalam pilihan raya umum akan datang, dengan berbaki satu setengah tahun dalam perkhidmatan.

"Pada pagi 27 Jun, selepas mesyuarat Majlis Ekonomi, saya bertanya Perdana Menteri sama ada beliau akan ditukarkan portfolio saya dalam rombakan kabinet yang akan diumumkan petang itu. Beliau mengesahkan perkara ini.

"Saya memberitahunya bahawa itu adalah hasrat saya untuk menamatkan kerjaya politik saya di Kementerian Kewangan. Saya mempunyai satu setengah tahun perkhidmatan yang tinggal. Jika saya diberikan portfolio lain, satu setengah tahun tidak akan cukup bagi saya untuk berkhidmat dengan berkesan."

Husni berkata peletakan jawatannya bermakna bahawa "kehidupan di Fasa Dua" beliau akan berakhir dan dia kemudiannya akan bergerak ke Fasa Tiga.

"Oleh itu, saya meletakkan jawatan saya sebagai menteri dan semua jawatan saya dalam parti di peringkat nasional, negeri dan bahagian. Satu-satunya kedudukan saya masih pegang adalah sebagai Ahli Parlimen. "

Tiada ulasan:

Catat Ulasan