Isnin, 7 November 2011

Ahmad Husni: kakitangan Kerajaan akan dikenakan tindakan ke atas perbelanjaan yang luar biasa

Sumber: www.thesundaily.my | Di kemaskini pada 30 Oktober 2011

Ahmad Husni (kanan) pada sidang akhbar selepas
melancarkan Pusat Komputer 1Malaysia
Parlimen Tambun. BERNAMA
IPOH (Oct 29, 2011): Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini memberi amaran tindakan tegas terhadap pegawai-pegawai dan kakitangan kerajaan yang didapati telah menyalahgunakan peruntukan kewangan atau mengabaikan prosedur perbelanjaan.

"Untuk memeriksa perkara-perkara luar biasa, kerajaan telah menubuhkan satu sistem di mana tindakan akan diambil terhadap mereka yang terlibat dalam penyelewengan.

"Ini adalah perlu supaya orang yang bersalah itu tidak terlepas daripada hukuman dan penyelewengan tidak berulang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Komputer 1Malaysia, di sini.

Ahmad Husni berkata, kerajaan terus mengamalkan akauntabiliti, yang boleh dilihat dari Laporan Audit oleh Ketua Audit Negara baru-baru ini.

"Mesej kepada perkhidmatan awam adalah jelas, tindakan tegas akan diambil untuk meningkatkan kualiti, integriti dan kredibiliti perkhidmatan awam," katanya.

Oleh itu, beliau berkata, kerajaan telah mengarahkan semua pegawai-pegawai untuk menyenaraikan isu-isu yang dibangkitkan dalam laporan audit untuk tindakan selanjutnya.

Ahmad Husni berkata, semua kementerian dan agensi mesti menyediakan laporan mengenai isu-isu yang dibangkitkan oleh audit umum dan kerajaan akan mengkaji semula dan menilai laporan dan bertindak terhadap penyelewengan.

Beliau juga berkata bahawa untuk memperkemaskan lagi sistem kerja, kerajaan akan memperkenalkan sistem baru pada bulan Januari di mana prestasi kerja penjawat awam akan dinilai untuk kenaikan pangkat.

"Sistem ini juga mengadakan peruntukan bagi penjawat awam yang tidak menunjukkan prestasi yang baik dikenakan tindakan disiplin atau dipecat," katanya.

Pada majlis itu, Ahmad Husni telah menyampaikan 40 komputer kepada 16 perpustakaan di kawasan Parlimen Tambun, yang telah didermakan oleh SME Bank. Pengarah Urusan SME Bank, Datuk Mohd Radzif Mohd Yunus dan Dewan Undangan Negeri Manjoi, Datuk Nadzri Ismail juga turut hadir. - Bernama
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan